kedd, 29 június 2021 14:37

Tájékoztatás a szárazság miatti ivóvízellátásról

Tájékoztatás a szárazság miatti ivóvízellátásról

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Polgármester Úr!

A szárazra fordult időjárás miatt számottevően megnövekedett a Hegyközi települések ivóvíz felhasználása. Továbbá a nyári szünidő bekövetkeztével a környező nagyvárosokból tömegesen érkeznek családok, turisták, táborozó diákok a Zempléni-hegység kisebb, csendes, közkedvelt településeire, ami tovább növeli a vízigényeket. A rendkívüli vízfelhasználást tovább súlyosbítja az aszály miatti altalaj mozgások következtében kialakuló csőrepedések, csőtörések. Ehhez hozzájárul az elöregedett, több éves vízhálózat állapota is.

A rendelkezésre álló vízkészletre is hatással van az időjárás, de jelenleg a kitermelhető vízmennyiséget biztosítani tudjuk. A nap 24 órájában folyamatosan, maximális kapacitással működnek a víztermelő kútszivattyúk és a nyomásfokozó állomások szivattyúi is, ezen felül Sátoraljaújhelyből tartálykocsival is rásegítünk az ivóvíztároló medencék töltésére.

Az elmúlt héten a hőség miatt a vízfogyasztás tovább nőtt, ezért kérjük a lakosokat, hogy locsolásra, a kerti öntözőrendszerek működtetésére és úszómedencék feltöltésére ne használják a vezetékes ivóvizet és a kánikula idejére kerüljék a nem létfontosságú vízfelhasználást.

Ha tovább tart az aszályos időjárás, akkor a víztároló medencék vízszintje jelentősen lecsökkenhet.

Ezért kérjük tisztelt polgármester asszonyt és tisztelt polgármester urat, hogy a vízkorlátozás és a vízhiányos állapot elkerülése érdekében a rendelkezésre álló hírforrások útján tájékoztassák a lakosságot, hogy az ivóvízzel takarékoskodjanak, illetve a locsolás és egyéb – nem a lakossági igényt kielégítő – vízfelhasználástól tartózkodjanak.

Amennyiben tovább folytatódik a forró, száraz nyári időjárás, úgy a törvény adta lehetőségeket kihasználva a szabályok betartásával időszakos vízkorlátozásra kerülhet sor a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

A vízkorlátozás időtartama alatt a vízfogyasztók kötelesek a takarékos ivóvíz-felhasználásra, továbbá tilos:

- ivóvízzel a kertek öntözése, locsolása, az úttisztítás, a gépjárművek tömlős mosása,

- az ivóvíz gazdálkodó szervezetek által permetezésre, öntözésre történő felhasználása,

- az ivóvíz más célú felhasználása különösen kerti medencék feltöltése, tűzcsapokról történő locsolás stb.

Ha elrendelésre kerül a vízkorlátozás, arról egy újabb levélben fogjuk az önkormányzatokat tájékoztatni.

A zavartalan ivóvízellátás érdekében kollégáink azon dolgoznak, hogy minden település, minden háztartásába eljusson a víz.

Szíves intézkedését megköszönve

                                                                       Tisztelettel:

                                                                                                                      Lakatos István

                                                                                                                   ügyvezető igazgató

menu-logo